נוטריון
כדי לקבל רישיון נוטריון על המועמד להיות עורך דין. זאת אומרת, כל הנוטריונים הם חייבים להיות עורכי דין, אך לא כל עורך דין הינו נוטריון, אלא עליו להיות עורך דין בעל רישיון נוטריון. רישיון נוטריון ניתן על ידי משרד המשפטים, זהו רישיון נפרד בנוסף לרישיון עורך דין הניתן על ידי לשכת עורכי הדין בישראל. כלומר, רישיון נוטריון הוא מטעם המדינה.
הכותב הינו נוטריון בראשון לציון עמית ורד.
כשירות לכהן כנוטריון
מדינת ישראל אחראית להעניק רישיון נוטריון למועמדים המתאימים. חוק הנוטריונים קובע מספר תנאי סף בהם חייב עורך דין לעמוד כדי שיהיה יוכל להגיש מועמדות לכהן כנוטריון. במשרד המשפטים יש ועדה הקרויה הועדה לרישוי נוטריונים, היא אשר מחליטה האם לתת לעורך דין רישיון נוטריון, או לדחות את מועמדותו ואז לא יכול לשמש כנוטריון.
תנאי הסף לכשירות נוטריון קובעים בחוק הנוטריונים הקובע מספר תנאים כלהלן:
1. על נוטריון להיות עורך דין בעל ותק של לפחות 10 שנים כעורך דין בפרקטיקה עם רישיון עורך דין בתוקף כלומר גם להיות בעל רישיון וגם לעבוד בפועל בעבודה של עורך דין בכל אותה התקופה המינימאלית שבחוק. ניתן לראות כי עורך דין שהינו נוטריון הינו בעל ותק רב, לא עורך דין צעיר וחסר ניסיון.
2. על עורך דין המגיש מועמדות לכהן בתפקיד נוטריון להיות בעל עבר משמעתי ללא רבב בלשכת עורכי הדין. החשכה חייבת לאשר לוועדה לרישיון נוטריונים, בכתב, ומראש, כי עורך דין הינו בעל גיליון הרשעות נקי, כלומר, מספיק אמין מבחינת כללי אתיקה וישר לכהן כנוטריון.
3. על הנוטריון להיות בעל עבר פלילי, עורך דין שהורשע בעבירה שיש עמה קלון למשל בחמש שנים קודמות לא יקבל רישיון נוטריון. הועדה לרישיון נוטריונים מבצעת בדירה במשטרה לגבי גיליון הרשעות ומרשם פלילי לגבי כל מועמד המשיג בקשה לרישיון נוטריון.
4. על המועמד להגיש בקשה מיוחדת, עם תצהיר ואסמכתאות מתאימות לוועדה אשר שוקלת את מועמדותו.
5. על עורך דין המבקש להיות נוטריון לעבור השתלמות מיוחדת אצל מוסדות או גופים אשר הורשו לעשות כן על ידי הועדה לרישוי נוטריונים וללמוד על עבודתו הנוטריון, דרישות החוק, וכיו"ב.
סמכויות נוטריון
לנוטריונים יש מספר סמכויות אשר קבועות בחוק הנוטריונים, וכן בחוקים ספציפיים. מדובר בסמכויות מאוד חשובות לגבי עניינים אשר המחוקק ראה צורך וחשיבות לדרוש כי יבוצעו לא על ידי עורכי דין רגילים אלא עורכי די בעלי רישיון נוטריון.
להלן סמכויות נוטריון בישראל, רשימה חלקית המתייחסת לתפקידי נוטריון העיקריים:
1. אישור חתימה נוטריוני על מסמכים.
2. אימות חתימה על תצהיר נוטריוני.
3. אימות נוטריוני של נכונות מסכים למקור (העתק נאמן למקור).
4. אישור שפלוני הינו בין החיים – אישורי חיים נוטריונים.
5. אישור תרגום נוטריון של מסמכים לשפות זרות ולעברית, ההצהרה דרושה לגבי מסמכים רשמיים, תעודות שונות ואישורים של מדינות זרות לשימוש בחוץ לארץ, כאשר אישור הנוטריון משמש ראיה לעניין זה.
6. אישור הסכם ממון על ידי נוטריון לגבי הסכמי ממון הנעשים טרם נישואין. אישור נוטריון להסכם ממון כאמור מהווה כמו אישור של שופט לפי החוק.
7. עשיית צוואה בפני נוטריון. הנוטריון מוסמך לאשר לבדו צוואה והיא נחשבת כצוואה בפני רשות מבחינת חוקיותה ותוקפה המשפטי.
8. תרגום נוטריוני של מסמכים.
מחירי נוטריון
מחירי אישורים נוטריונים קבועים בחוק. המחירים הם אחידים וקבועים, מתעדכנים אחת לשנה. המחירים חלים ע לכל הנוטריונים בישראל, כלומר, אסור בתכלית האיסור על נוטריון לקחת שכר גבוה או נמוך מהתעריף הקבוע בחוק שהוועדה לרישוי נוטריונים במשרד המשפטים קובעת ומפרסמת אותו באופן רשמי.